HISTORIE

Evenals de zigeunerkapel vindt Tzigane Swing zijn oorsprong bij een Weens strijkje dat in 1910 opgericht werd. Deze allereerste bezetting, bestaande uit drie strijkers, een bassist en twee pianisten noemde zichzelf ‘les Tziganes’: kortweg Tzigane. Het strijkje werd binnen korte tijd immens populair in en ver buiten Utrecht en speelde met hun klassieke klanken en hun beroemde Weense wals, vele optredens, waarvan het midzomernachtconcert een jaarlijks hoogtepunt vormde.

Begin jaren ’30 kwam hier, mede door de immense populariteit van ‘Glenn Miller’ muziek een jazzband, genaamd ‘The Red Hot Eighteen’ bij. Deze band, onder leiding van Jules Warren, trad jaren lang met groot succes op. Zelfs mochten deze achttien jongens op het lustrum rekenen op de aanwezigheid van de toen nog zeer jonge Louis Armstrong. De‘Red Hot Eighteen’ zou later overgaan in Tzigane Swing, zoals wij deze nu nog steeds kennen.

Uit deze tijd stamt ook al de grote passie van de swingkapel om ook in het buitenland haar jazzmuziek ten gehore te brengen en in de jaren ’50 werden dan ook zeer veel reizen ondernomen, waaronder de legendarische reis naar Amerika op de Holland-Amerika lijn. Gedurende de reis werd zoveel mogelijk muziek gemaakt en zodoende bezorgde de kapel het publiek en zichzelf een fantastische tijd.

Na deze glorietijd kende Tzigane Swing een kleine impasse en lag de swingkapel zelfs een tijdje stil. Begin jaren ’80 echter werd Tzigane Swing heropgericht en is het geworden tot de jazzband, die het nu is: een bruisende acht-koppige swingband, bijgestaan door een zangeres, die in het binnen- en buitenland optreedt.

Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven mee te maken wat Tzigane is, worden ieder jaar nieuwe mensen bij de band gevraagd en moet Tzigane Swing ieder jaar (helaas) ook afscheid nemen van de mensen, die afgestudeerd zijn. Echter blijft er enorm veel contact tussen de oude en de nieuwe bezettingen en is er jaarlijks een samenkomen, waarbij oud-leden van vele bezettingen geleden de jazzmuziek spelen met de jonge garde, die net aangekomen is .Iets wat ieder jaar weer een bijzonder ervaring is.

Tevens een bijzondere ervaring is de ‘Tour de France’, die Tzigane Swing ieder jaar maakt. Drie weken lang tourt de band dan rond in het zonnige Frankrijk, om in restaurants, op marktpleintjes en stranden het publiek met jazzmuziek te vermaken, waarbij zoals altijd het plezier en de liefde voor de muziek voorop staat!